hiányát jelenti, hanem a megelőzést és a testünk, lelkünk karbantartását is.
A szabad gyökös reakciókkal szembeni antioxidáns védelmi mechanizmus enzimes és nem- enzimes elemekből áll, melyek egy része csak a növényekben szintetizálódik (vitaminok, flavonoidok) és a szervezet csak a táplálékból képes felvenni, másokat -elsősorban enzimeket, glükózt, húgysavat- az állati és az emberi szervezet is képes előállítani.
Az aszkorbinsav (C-vitamin) vízoldékony vitamin, elsősorban elsőrendű antioxidánsként hat, megvédi a sejteket egymástól elválasztó membránokat, és a lipideket a szabad gyökök károsító hatásától. Számos szabad gyök befogására képes. Az aszkorbinsav szinerg kölcsönhatásban van az E-vitaminnal, és regenerálni képes azt. Gátolja a dohányfüstben jelenlévő károsító, oxidációt előidéző anyagok hatását.