
megőrzéséhez, a csont- és fogfejlődéshez. Segít a nyálkahártyák védelmében, ezáltal növeli a légúti fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet.
vitaminok között a legerősebb – antioxidáns hatással rendelkezik. Különböző kutatások kimutatták, hogy kedvező hatást gyakorol az immunrendszerre, továbbá fontos szerepet játszik a rák valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, kezelésében, és az agyvérzés utáni lábadozásban is. Hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához. A prosztatarák ellenszere. Egyértelműen pozitív befolyással van az idegrendszerre, ezen belül az agy emlékező teljesítményére is. Meggátolja vagy lassítja az érelmeszesedés kialakulását.
Nélkülözhetetlen eleme a sejtlélegzésnek, fontos szerepe van a fehérje anyagcserében. Védi és erősíti a sejthártyákat. Gátolja a véralvadást, a vérrögképződést. Csillapítja az övsömör fájdalmát.
Fontos szerepet játszik a kalcium és a foszfor felszívódásában és beépülésében. Elengedhetetlenül fontos a csontképződés folyamatához, a csontok egészséges fejlődéséhez, a csontanyagcseréhez, a csontritkulás megelőzéséhez.
pedig a baktériumok állítják elő. Nélkülözhetetlen a véralvadáshoz, ezért K-vitamin nélkül el is lehetne vérezni. Segít megakadályozni a belső vérzéseket, mérsékli a túlzott menstruációs vérveszteséget.
Fontos szerepet tölt be a szénhidrát anyagcsere szabályozásában és az idegrendszer energiaellátásában. Szükséges a szellemi teljesítményhez, az izmok, a vesék és a szív jó működéséhez. Nélkülözhetetlen a szénhidrátok és az alkohol lebontásához. Székrekedés ellen hatásos, enyhe vízhajtó, segít az
övsömör kezelésében, enyhíti a fogműtétek utáni fájdalmakat.
Fontos szerepet játszik számos enzim működésének biztosításában, a sejtek energiatermelésében, bizonyos hormonok szervezeten belüli előállításában. Nélkülözhetetlen a sejtlégzéshez, a teljes anyagcseréhez, a zsírsavak
lebontásához és a méregtelenítéshez. Jó hatással van a növekedésre és szaporodásra, egészségesebb lesz tőle a haj, a bőr és a köröm. Immunerősítő hatása van, késlelteti a szürke hályog kialakulását,hatásos a bőrsérülések gyógyulásánál, csökkenti a migrénes rohamok gyakoriságát, hevességét, a stressz, a szorongás tüneteit. Gyógyítja a pállott szájat, nyelvet, ajkat. Több B2 vitamin szükséges fogamzásgátló tabletta szedése esetén. B2-vitamint tartalmaznak a tejtermékek, a hús- és zöldségfélék, teljes kiőrlésű magvak, máj, tojássárgája, élesztő, mogyoró.
Immunerősítő és rákmegelőző hatása van. Bőrszépítő és agyműködést javító vitamin. Nélkülözhetetlen a sejtlégzésben részt vevő enzimek működéséhez. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, fenntartja a bőr, az idegrendszer és az emésztőrendszer helyes működését. Értágító, vérkeringés
serkentő, mérsékli az ízületi gyulladást, a depressziót és a koleszterinszintet.
Központi szerepet tölt be a szénhidrát-, zsír-, és fehérjeanyagcserében. Több enzimreakció fontos eleme. Jelentős a szerepe az idegek közti kommunikációban, valamint egyes stresszhormonok termelésének
szabályozásában. Elősegíti a hámrétegek felépítését, befolyásolja a hajnövekedést, létfontosságú a mellékvesék normális működéséhez.
legújabb tudományos kutatások alapján valószínűsíthető, hogy alapvető szerepe van a csontok szerves részét alkotó egyik legfontosabb anyag, a kollagén képzésében. Számos anyagcsere-folyamat szabályozásában vesz részt,
nélkülözhetetlen az idegrendszer működéséhez, a bőr anyagcseréjéhez és a vérképzéshez, a vörösvértestek és az ellenanyagok képzéséhez.
nélkülözhetetlen, kizárólag állati eredetű élelmiszerekben található meg.
Javítja az étvágyat, elősegíti a testsúlygyarapodást. Egészségesen tartja az idegrendszert, mérsékli az ingerlékenységet, javítja a keringést, az emlékezőképességet és az egyensúlyt.
A szervezet épségét biztosító vitamin. Kulcsszerepet játszik a fehérje, szénhidrát,
koleszterin és aminosav anyagcserében. Stabilizálja a vércukorszintet, mert elősegíti a cukor keményítővé alakulását. Segíti a zsírok elégetését.
Nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez, a szervezet sejtjeinek osztódásához, az aminosavak anyagcseréjéhez és a nukleinsavak szintéziséhez. Javítja a vasfelszívódás hatásfokát. Fontos szerepet tölt be a terhesség ideje alatt, mivel az embrió gerincét lezáró folyamat csak a folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. A folsav a B12 vitaminnal szorosan együttműködve fejtik ki hatását, mivel biológiailag aktív formájukat az egymáshoz közvetlenül kapcsolódó kémiai reakciójuk során nyerik el.
Szerepet játszik a megfelelő növekedésben, felelős a szép, egészséges bőrért. A meleg és a fény hamar elbontja, ezért a nyers növényi ételek mellőzése esetén, szinte kizárólag főtt étellel táplálkozóknak könnyen folsav hiánya lehet. Főzéskor, főként túlfőzéskor a táplálék folsavtartalma 80 %-ban elpusztul. Megtalálható a zöldségek, főzeléknövények (leginkább a paraj) leveleiben, a gyümölcsökben, a májban, az élesztőben, tojássárgájában, teljes őrlésű búza- és rozslisztben.
A Nobel-díjas magyar tudós, Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik a felfedezése. A legismertebb és a legnagyobb mennyiségben szükséges vitamin. Elsősorban immunerősítő, mivel antioxidáns hatása által fokozza a szervezet ellenállóképességét a fertőző és a meghűléses betegségekkel szemben. Gyógyítja a fertőzött, vérző ínygyulladást és a foggyökér csonthártya betegséget. Védelmet biztosít a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek ellen. Csökkenti
a vérnyomást és a koleszterinszintet, megakadályozza a vérrögképződést. Fontos szerepe van a sejtlégzésben, fokozza a sebgyógyulást, gyorsítja a kötőszövet újraépülését. Elősegíti a vas felszívódását, a folsavval és a B12 vitaminnal együtt ösztönzi a vörösvértestek érését.
Egyes kutatások szerint a béta-karotinban gazdag étrenddel csökkenhet a tüdő-, bőr-, gyomor-, vastagbéldaganatok száma. Csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási arányát és jó hatással vannak a koleszterin szintre. A C-vitaminnal együtt fogyasztott nagyobb mennyiségű béta-karotin a szürke hályog megelőzésében játszik szerepet.
működését és a porcszövetek újraképződését, a sérült ízületek helyreállítását, a sérülés megelőzését. Mivel a glükozamint a szervezet saját maga nem állítja elő, elengedhetetlen rendszeres pótlása. Kis mennyiségben a legtöbb táplálékban megtalálható, azonban igen gazdag forrást a tengeri eredetű élelmiszerek jelentenek, azon belül is a kagylók és a tengeri állatok kitinpáncélja.
A karotinoidok családjába tartozó festékanyag. Betegségmegelőző szerepét számos daganatos megbetegedés kialakulásában statisztikai és kutatási adatok is alátámasztják. Jelentős antioxidáns hatással bír. Több krónikus megbetegedés megelőzésében játszhat fontos szerepet, köztük a prosztatarák, a szívbetegségek és az időskori vakság megelőzésében. Csökkenti a szervezet szemmel látható idő előtti öregedését. Védelmet nyújthat a gyomor és az emésztőrendszer rákos megbetegedései ellen is. Elősegíti a sejtek közötti kommunikációt, részt vesz a koleszterin anyagcsere és a sejtek szaporodásának és szabályozásában.
tápanyag, de bizonyos mikroorganizmusok (bélbaktériumok) számára nélkülözhetetlen. Ezek a baktériumok hozzátartoznak a szervezet ún. normál flórájához, vitaminokat termelnek, visszaszorítják a kórokozó baktériumokat. A jótékony baktériumokon keresztül a paraamino-benzoesav előnyösen hat szervezetünkre. Fő forrásai a gabonafélék.
agyban és az idegrendszerben található meg. Legjelentősebb az energiatovábbító és méregtelenítő szerepe. Szabályozza a folyadék szintjét az izomsejtekben, hatással van az inzulin és az adrenalin szintjére, az anyagcserére, a zsiradékok emésztésére, az immunrendszerre és a koleszterinszintre. Jelenléte elengedhetetlen az idegrendszer optimális fejlődéséhez.
módon biztosítja a szervezet stresszel szembeni ellenállását. Kitűnően alkalmazható a legyengült vagy lábadozó betegek erejének helyreállítására, az energiateltség érzésének növelésére, szellemi és testi teljesítmények fokozására. Kedvező hatással van az izmok működésére, azok energia-felhasználására is. Késlelteti a fáradtságérzetet, fokozza az endorfin (boldogsághormon) termelését is. Jó hatással van továbbá a szívre, vérkeringésre, használják a vérkeringés normalizálására is. Védi a májat a gyógyszerek az alkohol és más toxikus anyagokkal szemben.
Elengedhetetlen a haj növekedéséhez. Zsíroldó vegyület, amely nélkülözhetetlen az idegi impulzus átvitelben, továbbá szerepe van a zsírok szervezeten belüli transzportjában.
A karotinoidok nevű vegyületcsoportba tartozik. Látásunk élességéért a retina sárgafolt (más néven makula) nevű része felel, melyet ezért az éleslátás helyének is hívnak. A makula elváltozása komoly látáskárosodáshoz, végső soron vaksághoz vezet.
törékenységét.