image2 image1

Flavanok

A flavanok szerkezetüket és elnevezésüket tekintve a legbonyolultabb flavonoid vegyületek. Az irodalomban használt megnevezésük is igen különböző: katecbinek, leukoantociánok, proantocianidinek, tanninok. A vegyületek alapvetően mono-, bi-, tri- és poliflavanokként afonya3azonosíthatók, vagyis egy-, kettő-, három-, vagy nagyon sok flavan alapszerkezetű molekula kapcsolódik össze. A monoflavanok, mint a katecbin és epikatech az érett gyümölcsökben és tiatallevelekben találhatók, a bi- és triflavanok a gyümölcsökben (alma, fekete ribiszke, fekete szeder, áfonya, szőlő, barack, szamóca) és gabonafélékben (cirok, árpa) mutathatók ki. A zöld és a fekete tea (Camelia sinensis) a legjelentősebb flavan forrásnak tekinthetők, katecbin, epikatec- epikatecbin-gallát, és hasonló molekulák fordulnak elő bennük nagy mennyiségben. A kakaóra és csokoládéra is a flavan vegyületek jelenléte jellemző.

A flavonoidok a növények által saját maguk védelmére termelt anyagok, melyek elsősorban a káros UV sugárzás és egyéb növényi kórokozókkal szembeni védelmet biztosítják a sejteknek. Ezek az anyagok hasznosak lehetnek az emberi szervezetnek is, hiszen hasonló védelmi funkciót tölthetnek be az emberi szervezetben, és fogyasztásuk védelmet nyújthat több -a szervezetet ért- káros hatással szemben.

A flavonoidok számos kedvező tulajdonsággal rendelkeznek, ezek közül a legjelentősebb antioxidáns hatásuk. Ennek segítségével elsősorban a fokozott káros és szabad gyök reakciókkal szembeni védelmet biztosíthatják a szervezetnek. A flavonoidok, az egyéb étrendi antioxidánsok, így az E- és C- vitamin élettani hatását fokozhatják, mivel azokkal szinergizálnak, és segítik regenerálásukat.

Flavonoidokat valamennyi növény termel, de szerkezetük, megjelenési formájuk rendkívül változatos. Vannak vegyületek, melyek csak bizonyos növénycsaládokra jellemzőek, míg mások általánosan megtalálhatók a növényvilágban. Jelenleg több mint 6000 flavonoid szerkezetét ismerjük, ezek közül azonban csak néhány vegyület mennyiségét és előfordulását ismerjük pontosan. A legjelentősebb flavonoidforrások a bogyós gyümölcsök, valamint a leveles zöldségek és hagymafélék.

Mai ismereteink szerint a növényi élelmiszerekkel elfogyasztott flavonoidok hatása egészségvédő és betegségmegelőző. Gyógyító hatása csak néhány, főkomponensként flavonoidot tartalmazó gyógyszerkészítménynek van, melyben a flavonoidok mennyisége jelentősen nagyobb, mint az élelmiszerekkel elfogyasztott mennyiség, és így alkalmazásuk orvosi felügyeletet igényel. Élelmiszerekkel történő fogyasztásuk nem jelent kockázatot, ellenkezőleg, segíti a szervezetben fenntartani azt az egyensúlyt, amely a károsító hatások és a belső védelmi rendszer között fennáll az egészséges szervezetben.

A Naturlife.hu oldalain található információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek. Nem helyettesíthetik szakember véleményét, a velük való személyes megbeszélést és kivizsgálást. Nem adhatnak választ betegségekkel illetve azok gyógymódjaival kapcsolatos kérdésekre.

Studio3way Céges Honlap Készítés - Studio3way