image2 image1

Spirulina

“A  mikroalgák a legzseniálisabb teremtmények, melyeket a biológia e Földön létrehozott.”

Prof. Walter Trosch, Fraunhofer Kutató Intézet

A mikroalgák a Földünk legősibb lakói “Isten ajándékának” is nevezik őket. Sok országban (pl.: Japán, Kína) a mindennapi táplálkozás fontos részét képezik. A 13 ezer mikroalga közül kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezik a Spirulina platensis.spirulina

Spirulina alga: apró fonálszerű édesvízi alga, mely nem rendelekezik növényi tulajdonságokkal. Nincsen gyökere, szára és levelei. Nincsen sejtmagja, sejtfala, sejthártyája. Ennek köszönhetően igen magas a felszívódás hasznosulása, közel 90%. Nagyon magas a spirulina klorofill tartalma, ami a szervesanyag szintetizálásához, és az oxigén előállításhoz szükséges. Spirulina alga nagy mennyiségben tartalmaz omega-zsírsavakat, 18 aminosavat, B-vitamint, vasat, káliumot, magnéziumot, cinket, ß-karotint, értékes növényi fehérjéket. Ezenkívül lúgos jellege gátolhatja szervezetünk elsavasodását. Méregtelenítő tulajdonsága miatt, Kínában a mindennapi étrend része.

Az egészség  a sejteknél kezdődik. Nap, mint nap testünk több millió sejtje regenerálódik, cserélődik. Ezen folyamat közben a sejtek felemésztik testünk létfontosságú aktív tápanyagtartalékait. Ha egyoldalú táplálkozásunkhoz stressz, környezeti vagy fizikai megterhelés is párosul és ezek a létfontosságú anyagok nincsenek újratöltve, szervezetünk hiányokkal fog küzdeni, amely előbb vagy utóbb különféle betegségekhez vezet. A törékeny körmök, a fénytelen, töredezett haj, a kiszáradt, repedezett bőr stb. ismerős jelei az anyagcsere- és emésztési zavaroknak. A fizikai teljesítőképesség csökkenése figyelmeztethet arra, hogy nem figyelünk testünk jelzéseire és ideje feltölteni szervezetünk raktárait.

spirulina1Külsőnk tükrözi testünk anyagcseréjét. Amikor jól érezzük magunkat, kisugárzásunk pozitív, bőrünk sima, hajunk csillog, motiváltnak, magabiztosnak és meggyőzőnek érezzük magunkat. Amikor viszont szervezetünk hiányt szenved fáradékonyak, kedvetlenek leszünk. A sejtek alultápláltsága rendkívül veszélyes. Ennek következménye az ellenálló képességünk romlása, vitalitásunk elvesztése, szervezetünk öregedésének felgyorsulása. Mindez megelőzhető az algákban található és azokból kinyerhető vitálanyagok segítségével. Anyagcserénk pillérei a zsírsavak, aminosavak, ásványi anyagok, amelyek nem csak vitalitást és egészséget biztosítanak.

Rendkívül magas a Spirulina alga klorofill tartalma, ami szerves anyag szintetizálásra és első élőlényként a Földön oxigén termelésére tette képessé őket. Az alga felelős azért, hogy bolygónkon intelligens élet  alakulhatott ki,Intenzív zöld színét különösen magas klorofill tartalmának köszönheti a Spirulina alga, mely az emésztéshez és az anyagcseréhez igen fontos, rengeteg oxigént képes megkötni és szállítani a sejtekhez, akkora mennyiségben tartalmaz klorofillt, mint gyakorlatilag semmi más – leszámítva persze a másik kis csodát, a Chlorella algát. a Spirulina alga nem rendelkezik erős sejthártyával. Ez az egyik ok, amiért emésztőszerveink oly könnyedén juthatnak hozzá az algában lévő életfontosságú anyagokhoz.  Az alga által kínált létfontosságú aminosavak magasan felülmúlják a tejtermékekben és egyéb ételeinkben található mennyiséget, olyan összetételben, amely pontosan megfelel az emberi szervezet szükségleteinek. Az omega-zsírsavakból a tengeri halakban található mennyiségnek a többszörösét tartalmazza a Spirulina  alga. Az alga által tartalmazott legfontosabb anyagok: mintegy 2000 enzim, páratlan mennyiségű  értékes növényi  fehérje (60-70%), 18 aminosav, közöttük a 8 esszenciális aminosav, vitaminok, mint például a  B-vitamin  teljes skálája, vas, kálium, magnézium, cink,  béta-karotin, valamint lényeges zsírsavak, mint a gamma-linolénsav, muco- és poliszaharidok, phycocianin, amely egy lehetséges rákellenes fitotápanyag, pozitívan stimulálja az őssejteket, segít az allergiáért felelős magas hisztaminszint lebontásában. A Spirulina alga hosszú ideje közkedvelt kozmetikai alapanyag, amelyekben a Spirulina alga karotinoid és más színanyagát, E-vitamin antioxidáns és az oxidatív stresszt kivédő hatását és nyomelemgazdagságát  használják fel. A Spirulina alga gamma-linolénsavtartalma által kiváló bőrnyugtató, szárazságot, viszketést csökkentő hatású, gátolja az aknék, pattanások kialakulást a bőr faggyúszintjének csökkentése révén, igazoltan bőröregedést gátló hatású. A spirulina 65-71% proteinből áll. Ezek a proteinek biológiailag teljesek, ami azt jelenti, hogy megfelelő arányban tartalmazza mind a 8 esszenciális aminosavat.spirulina21

A legtöbb növényi étel nem teljes értékű, mivel hiányzik belőlük egy vagy több aminosav.

Tápanyagai:

Fehérje: 60%
Szénhidrát: 14%
Zsír: 6,5%
B1-vitamin: 20mg/kg
B2-vitamin: 23,2mg/Kg
B6-vitamin: 3mg/Kg
B12-vitamin: 0,79mg/Kg
E-vitamin: 11mg/Kg
Kalcium: 4300mg/Kg
Magnézium: 3500mg/Kg
Vas: 700mg/Kg
Cink: 32mg/Kg
Szelén: <1mg/Kg
Foszfor: 8200mg/Kg
Karotinid: 3965mg/Kg

Sajnálatos, hogy szervezetünkből a hiányos táplálkozás következtében hiányoznak a létfontosságú aminosavak. A szervezetnek proteint kell előállítania saját működési problémáinak kijavításához. Ehhez csak oly módon jut hozzá, ha az elfogyasztott élelemben egyidejűleg minden protein összetevő jelen van. Ha ez nem teljesül, a bevitt aminosavak elvesznek.

Valószínűleg nehéz elképzelni, hogy a koncentrált élelmiszer forrás, mint a spirulina nincs tele zsírokkal és kalóriákkal. Csodálatos módon a spirulina csak 7 százalék lipidet tartalmaz, ezek többségét is esszenciális zsírsavak formájában, melyek nagy szerepet játszanak a koleszterin szintjének normalizálásában.

Az esszenciális zsírsavakat valamikor F-vitaminnak nevezték, beleértve a linoleic, linolenic és arachidonic savat. Ezeket használja a szervezet a prostaglandin termeléshez, mely a vérnyomás és a kapillárisok hormonális rugalmasságát szabályozzák. Az esszenciális zsírsavakat minden sejt használja, és különösen fontosak az oxigénszállítás szempontjából. Hatással vannak a haj, bőr, körmök egészségére, és szerepet játszanak a véráramban levő koleszterin lebontásában. Nem veszélyes zsírok, és létfontosságúak az egészséghez.

A spirulina nagyon kis mennyiségű cukrot tartalmaz. Szénhidrát tartalma durván 10-15%, elsődlegesen rhamnos és glycogen formájában.

A spirulina főbb vegyületei:

- Szulfolipidek: antioxidáns hatás
- E-vitamin: antioxidáns, májvédő hatás
- ß-karotin: antioxidáns

Mi is a béta-karotin?
A béta-karotin adja a sárgarépa, a sütőtök és a sárgadinnye jellegzetes színét, de megtalálható a tojássárgájában is. A vegyület a karotinoidok nagy családjába sorolható (ennek névadója is), alapja az úgynevezett izoprénváz. A béta-karotin az A-vitamin provitaminja (másnéven elővitaminja). Ez azt jelenti, hogy belőle A-vitamin (retinol) képződik, amit a szevezet hasznosítani tud.

Miben található meg?
Sárgarépában – vágja rá mindenki. Igen, ott is, de szinte minden színes zöldségben. Főleg a sárga vagy piros színűekben, de az említetteken túl előfordulnak a falevelekben is. Ezekben a zöld színű klorofill azonban eltakarja a jellegzetes sárga színt, amely azonban megjelenik ősszel, amikor a klorofill elbomlik.

Spirulina tápanyagösszetétele:spirulina_2

Fehérje 60%
Szénhidrát 14%
Zsír: 6,5%
Egyéb: 19,5% (B1, B2, B6, B12, E-vitaminok, kálcium, magnézium vas, cink, szelén, foszfor, karotinoid)

kép: http://bronsian.org
A Naturlife.hu oldalain található információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek. Nem helyettesíthetik szakember véleményét, a velük való személyes megbeszélést és kivizsgálást. Nem adhatnak választ betegségekkel illetve azok gyógymódjaival kapcsolatos kérdésekre. Termékeink fogyasztását beszélje meg kezelőorvosával, gyógyszerészével.

Studio3way Céges Honlap Készítés - Studio3way