image2 image1

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok  (makroelemek) az emberi szervezetben viszonylag nagy mennyiségben jelen vannak.
A szervezet működéséhez nélkülözhetetlenek, de nem szolgálnak energiaforrásként.

Fluor

011
Fontos szerepet játszik a fogak és a csontok állományának kialakításában. Adagolásával megelőzhető a fogszuvasodás. Megtalálható az ivóvízben, burgonyában és a flourtartalmú fogkrémekben.

Foszfor

031
A kalciummal együtt a csontok és fogak fontos építőeleme.
A csontok, kötőszövetek védelmét szolgálja. Nagy jelentősége van a fehérje, zsír és szénhidrát anyagcserében és az energia tárolásában.
Csökkenti az izületi gyulladás fájdalmait, szükséges a B1, B6 vitamin képződéséhez és a B3 vitamin hatásosságához. Szinte minden élelmiszerben megtalálható, de a legjelentősebb foszforforrások a hüvelyesek, olajos magvak, sajtok.

Kalcium041

A csont és a fogak építőanyaga, elősegíti a vas felszívódását és a véralvadást.
Részt vesz az ideg- és az izomműködésben. A csontritkulás egyik ellenszereként tartják számon. Nélkülözhetetlen a véralvadásban, az enzimek működésében, a szív- és csontvázizmok összehúzódásában, a B12 vitamin felszívódásában. Természetes forrásai: tej, tejtermékek, káposzta, brokkoli, dió, mandula, borsó, bab, mák, mazsola.

Kálium

051A sejtek fontos alkotóeleme. Részt vesz a fehérjékből és zsírokból való energia felszabadításában. Sok enzim és hormonfolyamatot befolyásol. Az izommunkához, így a szív munkájához is szükséges. Részt vesz a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában.
Segít az allergia kezelésében, csökkenti a vérnyomást és a koleszterin szintet. A veséket a vér méregtelenítésére ösztönzi.
A foszforral együtt elősegíti az agy oxigénellátását, így a tiszta gondolkodást. Szinte minden élelmiszerünkben megtalálható, de leginkább a növényi eredetűekben.

Magnézium061

Elősegíti a hatékony enzimtermelést, szerepet játszik a fehérjék anyagcseréjében, hozzájárul a csontok, a fogak és a fogíny épségéhez. Szükséges az izmok működéséhez beleértve a szívizmot is. Megtalálható gabona magvakban, zöldségekben, tejben, húsban, tonhalban, burgonyában, banánban, olajos magvakban, élesztőben.

Nátrium

071A klórral és a káliummal együtt a szervezet folyadékháztartását szabályozza. Jelentős szerepet játszik az izmok ingerelhetőségében, a vérnyomás szabályozásában, és egyes enzimek aktiválásában. Szükséges a szénhidrát- és fehérje anyagcseréhez, izomműködéshez. A nátrium szinte minden élelmiszerünkben megtalálható.

Studio3way Céges Honlap Készítés - Studio3way