image2 image1

Szabad-gyökök

Az emberi test működése bonyolult kémiai folyamat eredménye, mely addig működik tökéletesen amíg noi-alak2ezen folyamatok természetes egyensúlya fennáll. Szervezetünket különféle károsító terhekkel gyengítjük. Ezek közül az egyik ilyen meghatározó negatív tényező a szabad-gyökök tömkelege.

Ezek a szabad-gyökök folyamatosan keletkeznek, aminek oka többek között lehet: alkohol fogyasztás, dohányzás, gyógyszerek, drogok, nem megfelelő táplálkozás, környezet szennyezés, légszennyezés, mérgező vegyszerek, UV sugárzás, elektroszmog.

A szabad gyökök olyan molekulák vagy molekularészletek, melyek párosítatlan elektront tartalmaznak szabadgy11a legkülső elektronhéjukon. Mivel az elektronok párképzésre hajlamosak, a magányos elektront tartalmazó molekulák nagy intenzitással keresnek más molekulákat, melyektől elektronokat szerezhetnek. Így a szabad gyökök nagy reakciókészségűek, könnyen és gyorsan kémiai reakcióba lépnek más vegyületekkel.

A szabad-gyökök az élő szervezetben is keletkeznek normál élettani körülmények között, szerepük és feladatuk pontosan körülhatárolt a szervezetben; elbontásukra és semlegesítésükre, pedig többszintű védelmi mechanizmust hozott létre a természet.

A külső környezetben is keletkeznek szabad gyökök, például a molekuláris oxigénből energia-szemet1felvétellel, más molekulákból ultraibolya vagy radioaktív sugárzás, hő és különböző kémiai anyagok hatására. Környezet szennyezés, egyes gyógyszerek, mezőgazdasági kémiai szerek, altatószerek, ipari oldószerek és a dohányfüst is szabad gyök-forrásnak tekinthetők.
A környezetünkben jelenlévő szabad gyökök befolyásolják szervezetünk biokémiai folyamatait, élelmiszerrel elfogyasztjuk, belélegezzük vagy a bőrünkön keresztül vannak ránk hatással.

kosziv2A szervezet védekező rendszerének tűrőképessége elég jelentős, ezért sokáig képes megakadályozni, hogy szabad gyökök káros folyamatot indítsanak be a szervezetben. A védelmi rendszer kontrollja alól kiszabadult szabad gyökös reakciók azonban valamennyi biomolekulában károsodásokat idéznek elő, és ezért különböző megbetegedések (szív- és érrendszeri elváltozások, daganatok) kialakulását segítik elő.

A szabad gyökök először a zsírokat alkotó zsírsav molekulákat támadják meg, mert az ezekben jelenlévő kettős kötések nagyon érzékenyek az oxidatív károsodásokra. Ez a gyökös mechanizmusú láncreakció a lipidperoxidáció. A láncreakciók sajátosságaiból következően már néhány szabad gyök is rendkívüli károsodásokat idézhet elő. Az iniciációs folyamatokat, vagyis a lipidperoxidáció első lépését valamilyen külső vagy belsőágens indítja be (UV-fény, élettani folyamatokban működő enzimek, átmeneti fémionok, mint a Fe21. Ebben a folyamatban viszonylag egyszerű összetételű, kis molekulájú szabad gyökök keletkeznek, például hidroxil vagy szuperoxid gyök.

A második lépcső, a propagáció, az előbbinél sokkal intenzívebb folyamatokat foglal magába, ugyanis az első szakaszban keletkezett szabad gyökök (szuperoxid, hidroxil) a telítetlen zsírsavak kettős kötéseivel lépnek reakcióba, amelynek eredménye újabb, nagyobb számú szabad gyökök (lipidhidroperoxidok) keletkezése.lipid2

A folyamat végül a termináció, vagyis nem gyök jellegű termékek (pl. aldehidek) képződésévé zárul le. A folyamat eredményeként megjelenő végtermékek, például az aldehidek, ketonok, de a folyamat közben felszabaduló molekulák közül is számos, a legjelentősebb biokémiai vegyületekkel, mint a zsírok, fehérjék, DNS, közvetlenül reakcióba léphetnek.

A szabad gyökök az élelmiszereket alkotó molekulák szerkezetét is képesek megváltoztatni. Az élelmiszerekben lezajló legismertebb oxidációs folyamat az avasodás, amely illat-, szín- és íz elváltozással jár, ezen kívül a különböző kémiai reakciók során olyan termékek keletkeznek, melyek önmagukban is károsak lehetnek a szervezetre. Ilyen termékek például az aldehidek, ketonok, melyek a kellemetlen ízért is felelőssé tehetők.
Az oxidáció azonban nem csak a zsírsavak szerkezetét változtatja meg, hanem más molekulákat is károsít, például a vitaminokat, és a fehérjéket felépítő aminosavakat is, ezért az élelmiszer tápértéke is jelentősen csökkenhet.

Az élő szervezetekben lejátszódó szabad gyökös reakciók egy része fontos a szervezet normál állapotának fenntartásában. Egyes sejtek például azért termelnek szabad gyököket, hogy azok megtámadják és elpusztítsák a szervezetbe bejutott kórokozókat.

A szervezet más helyén lejátszódó szabad gyökös és lipidperoxidációs folyamatokban olyan vegyületek keletkeznek, melyekből a szervezet saját maga számára nélkülözhetetlen vegyületeket állít elő, például a véralvadást és a vérnyomást szabályozó speciális anyagokat, hormonokat.
Ha a szervezetben a normál folyamatok során nagyobb mennyiségű szabad gyök termelődik, ezt a saját védelmi rendszere semlegesíteni tudja.

vitamins1Amennyiben a belső szabad-gyök termelő folyamatokat valami megzavarja, például egy kórokozó, külső fokozott szabad-gyök terhelés (dohányzás, gyógyszer, erős UV sugárzás, helytelen és kiegyensúlyozatlan táplálkozás!!!) és túl sok gyök képződik, a saját védelmi rendszer nem elegendő a káros hatások kivédésére. Így a létfontosságú molekulák szerkezetének megváltozása a szervezet biokémiai folyamataiban zavarokat okoz, számos élettani folyamat irányát módosítja, végső soron, pedig az élőlény megbetegedését eredményezi.
Napjainkban az orvostudomány számos megbetegedés kialakulásában, ill. a tünetek súlyosbodásában igazolta a szabad-gyökös folyamatok jelenlétét. Ezek között elsősorban szív- és érrendszeri betegségeket, pl. az ateroszklerózist, daganatos megbetegedéseket, szem, ízületi és idegrendszeri elváltozásokat, a bőr idő előtti öregedését és az időskori szenilitást lehet megemlíteni.

szabadgyok5

afonya1A kutatási eredmények igazolták, hogy az antioxidánsok lekötik a szabad-gyököket, ezáltal képesek megelőzni a súlyos, halálos betegségek kialakulását. Dr. Richard Cutler kutató kijelentette, hogy az emberi élet hossza egyenesen arányos a szervezetben mérhető antioxidánsok mennyiségével.

A Naturlife.hu oldalain található információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek. Nem helyettesíthetik szakember véleményét, a velük való személyes megbeszélést és kivizsgálást. Nem adhatnak választ betegségekkel illetve azok gyógymódjaival kapcsolatos kérdésekre.
forrás: www.belorvos.hu, www.fogyjonvelem.hu, www.rtlhirek.hu, http://myreille.hu
Studio3way Céges Honlap Készítés - Studio3way