image2 image1

Inulin

Az inulin gyümölcscukorból felépített poliszacharid. Tudományos vizsgálatok bizonyították, hogy az inulin képes az immunrendszerünk számára oly nélkülözhetetlen bifidusbaktériumok növekedését megsokszorozni. Az inulin megköti a koleszterint, a triglicerideket, a foszfolipideket és a szabad zsírsavakat is.

cikoria-nemes1

Mivel a bifidusbaktériumok segítenek a tápanyagok lebontásában és felszívódásában, ezért jelenlétük kifejezetten pozitív hatású. Az inulin olyan táplálék alkotórész, amely szelektíven serkenti a bélflóra egy, vagy több, de mindenképpen korlátozott számú speciesének (laktobacillus és bifidusz) növe­kedését és metabolikus aktivitását, ezáltal javítja a gazdaszervezet egészségét. A prebiotikum (inulin) a probiotikumok kizárólagos táplálékai, elősegítik ezek elszaporodását és túlsúlyba kerülését.

INULINról bővebben:

Az INULIN egy folyékony növényi étkezési rost, melyet a zöldségek és a gyümölcsök fruktooligoszacharid része tartalmaz.

inulin5

Összetett szénhidrátvegyület, a prebiotikumok egy fajtája, ami annyit jelent, hogy növeli az élő kultúra aktivitását és segít megelőzni a kártékony baktériumok elszaporodását az emésztő rendszerben. Vízben oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad (sem az emberi szájban, sem az emésztőszervekben nincs olyan enzim, amely képes lenne feloldani vagy megemészteni), így magához vonzza a hasznos baktériumokat táplálkozásra.

Az utóbbi néhány évben a „funkcionális élelmiszer” kifejezés új fogalommá vált a táplálkozástudományban.

Funkcionális élelmiszerek olyan élelmiszerek, melyek az emberi szervezetbe jutva a bélrendszer mikrokörnyezetének helyváltoztatásával az ember egészségére pozitív hatással vannak, vagy bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát csökkentik.

Ebbe a csoportba tartoznak :

•  probiotikumok

•  prebiotikumok

•  szimbiotikumok

A probiotikumok élő mikroorganizmusok, amik a táplálékkal együtt bekerülve a bélbe segítik az ott lévő állandó flóra fenntartását. A bélflóra fontos funkciót tölt be az emésztésben, a koleszterin anyagcserében és a kórokozó baktériumok megtelepedésének megakadályozásában. Ahhoz, hogy egy mikroorganizmust probiotikumnak nevezzenek, bizonyítottan az egészségre kedvező hatással kell legyen. Ellenállónak kell lenniük a gyártási folyamatokkal és az emésztőnedvekkel szemben, hiszen csak az életképes mikroorganizmusok képesek a vastagbélben kifejteni jótékony hatásukat. (megtalálhatók a tejtermékekben)

A prebiotikumok olyan anyagok, amelyek ellenállnak az emésztőenzimeknek, ezáltal változatlan formában jutnak el a vastagbélig, ahol serkentik a bélflórában lévő hasznos baktériumok szaporodását. Fokozzák a probiotikumok szaporodását, és ezzel párhuzamosan gátolják a káros baktériumok megtapadását a bélben. Elősegítik egyes ásványi anyagok felszívódását. (legfőbb forrása a csicsóka és a cikóriagyökér, amelyből az INULIN -t is nyerjük)

Szimbiotikum a pre- és probiotikumok együttesét jelenti, ahol a két előnyös tényező összegződik, hogy egymást segítő szinbiózisban legyenek.

A Naturlife.hu oldalain található információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek. Nem helyettesíthetik szakember véleményét, a velük való személyes megbeszélést és kivizsgálást. Nem adhatnak választ betegségekkel illetve azok gyógymódjaival kapcsolatos kérdésekre.
kép: http://2.bp.blogspot.com
Studio3way Céges Honlap Készítés - Studio3way